Stilovi i modeli haljina

Što je neobično kod ruskog sarafana?

Što je neobično kod ruskog sarafana?
Sadržaj
 1. Osobitosti
 2. Malo povijesti
 3. Za koga je to?
 4. Sorte
 5. Popularne boje
 6. Moderne tendencije
 7. Uz što obući?
 8. Cipele
 9. Pribor

Svaki narod ima tradicionalnu narodnu nošnju. Za ruske žene takva je odjeća košulja s sarafanom. Uz sve veći interes za etnički stil i povijest njihove zemlje, ruski su sarafani ovih dana postali predmetom pažnje modnih dizajnera. Doznajmo više o takvoj odjeći i njenoj upotrebi u prošlosti i modernoj garderobi.

Osobitosti

Tradicionalni sarafan karakterizira ravan, labav kroj. Veliku slobodu kretanja u takvoj odjeći pružili su umetci između detalja proizvoda. Kontura ruskog sarafana može se nazvati glatkom i vrlo mekom. To se posebno vidjelo u pokretu.

Tradicionalni ruski sarafan

Osim toga, karakteristične značajke sarafana su:

 • Značajna dužina suknje.
 • Dugi rukavi.
 • Slojevitost odjeće.
 • Izvorni dekor u obliku složenih svijetlih ukrasa.
 • Velika težina odjeće.

Malo povijesti

Do 16. stoljeća duga odjeća za muškarce zvala se sarafan, a tek kasnije je ovaj naziv prešao na žensku odjeću, koja se nosila ili preko glave ili zakopčavala sprijeda.

Ruski muški sarafan

Od 18. stoljeća promijenio se ruski sarafan, što je povezano s reformama Petra I., uvodeći nošnju europskog stila u rusko društvo. Sundresses su i dalje nosili samo buržoazija, trgovci i seljaci.

Takva tradicionalna odjeća trajala je najdulje među seljacima, pa je seljačka verzija sarafana koncentrirala sve tipične značajke ovog elementa ruske nošnje.

 Ruski moderni sarafan u etničkom stilu

Za koga je to?

U ruskom sarafanu, žena bilo koje veličine i bilo koje dobi izgledat će atraktivno i originalno. Zbog slobodnog kroja takva odjeća ne ograničava kretanje i potpuno skriva sve nedostatke na slici.

Sorte

Sundresses u ruskoj narodnoj nošnji bili su zastupljeni sljedećim glavnim vrstama:

 1. Sundress nalik tunici bez srednjeg šava. Takva se odjeća nazivala i gluhom, jer je bila sašivena od jednog komada tkanine i bočnih umetaka. Ova vrsta sarafana je najstarija. Prednji izrez obično je bio mali, pravokutni ili okrugli. Također je često imao mali prorez koji je imao kravate ili kopčanje na gumbe. Za šivanje gluhih sarafana koristile su se tkanine, platno i druge domaće tkanine. Uz rub, rupe i izrez, predmeti su bili obrubljeni crvenim papirom, oslikanim platnom, aplikacijama ili vezom u obliku uskih pruga.
 2. Kosi model. Za šivanje takvog sarafana korišteno je jedno čvrsto stražnje platno, dvije ravne prednje tkanine i kosi bočni klinovi. Prednja platna su se mogla sašiti ili pričvrstiti čipkastim omčama ili metalnim gumbima. Za takve sarafane korištene su i domaće tkanine i tvorničke tkanine. Šivani su od brokata, tafta, kineske tkanine, baršuna, platnenih tkanina, svile, kumača, vune i drugih materijala. Neki od ovih sarafana imali su gustu podstavu, ponekad prošivenu. Tekstilne vrpce ili trake od kumacha korištene su za ukrašavanje svakodnevnih verzija kosoklinskog sarafana, a svečana odjeća bila je obrubljena pletenicom, pletenicom, svilenim vrpcama, resama ili metalnom čipkom.
 3. Izravni model. Ovaj sarafan, koji se također zvao Moskva ili okrugli, postao je najčešći model u 19. stoljeću. U proizvodnji takvog sarafana korištene su ravne ploče koje su skupljene u malim naborima u gornjem dijelu. Ravni sarafani izrađeni su uglavnom od tvorničkih tkanina. Za naramenice je korištena ista tkanina kao i za suknju, ili je zamijenjena pletenicom. Rub takve odjeće bio je ukrašen vrpcama ili čipkom.
 4. Model sa steznikom. Takav je sarafan imao pripijeni steznik, na koji su ušivene ravne ploče kako bi se stvorila voluminozna suknja. Takva odjeća bila je uobičajena u središnjem dijelu zemlje. Također su posebno izdvojeni sarafani, u kojima je steznik bio na jarmu.

Glavne i izvedene vrste ruskih sarafana prikazane su na sljedećoj slici.

Vrste ruskih sarafana

Popularne boje

Karakteristične značajke ženske ruske nošnje su višebojne i svojevrsni ornament. Omiljena boja sarafana bila je crvena. Ovo je boja koju su imali vjenčani sarafani.

Vjenčanje crveni ruski sarafan

Bijeli sarafani sa zlatnim uzorcima izgledali su prekrasno.

 Ruski bijeli sarafan sa zlatnim uzorcima

Također u bojama sarafana bile su nijanse plave, smeđe, crne, narančaste, smeđe i žute. Starije su žene češće nosile plavu ili crnu haljinu.

Moderne tendencije

Dizajneri sada prilično često koriste rusku narodnu nošnju kao kreativnu osnovu za svoje kolekcije. Modernoj odjeći dodaju elemente ruskog sarafana.

Popularnost dobivaju i tradicionalni modeli sarafana, koji se kupuju za tematske događaje, dječje matineje ili festivale.

Danas ruski sarafani odgovaraju konstruktivnim oblicima koji su se u prošlosti koristili za šivanje takve odjeće. Moderne nošnje ukrašene su narodnim vezom, predstavljene u različitim količinama. Može poslužiti samo kao naglasak i zanimljiv dekor, a može i obilno ukrasiti proizvod.

Bijeli ruski sarafan u etno stilu

Uz što obući?

U prošlosti se sarafan nosio uz dugačku košulju, koja je najčešće bila bijela. Sada ispod sarafana nose uglavnom košulju dugih rukava ukrašenu vezom, ali se ponekad zamjenjuje bijelom bluzom. Zimi se ruski sarafan nosi s bundom ili toplom jaknom.

Cipele

Ljetni modeli ruskog sarafana nose se s pletenim sandalama. U hladnom vremenu, čizme su idealne za takvu odjeću.

Pribor

Sav nakit i ostali pribor odabrani su uzimajući u obzir događaj u vezi s kojim se nosi ruski sarafan.

Pribor i nakit za ruski sarafan

Za takvu odjeću prikladne su i kratke i duge perle, svijetle metalne ili plastične narukvice i naušnice, vrpce, kao i pletene torbe izrađene u etničkom stilu. Moderan dodatak ruskom sarafanu je čipkasti kokoshnik.

1 komentar

Želim crveni ruski sarafan za fotografiranje. Ima tako lijepih modela!

Moda

ljepota

Kuća