Obiteljski odnos između muža i žene

Psihologija obiteljskih odnosa između muža i žene

Psihologija obiteljskih odnosa između muža i žene
Sadržaj
 1. Na čemu se grade obiteljski odnosi?
 2. Vrste i njihove karakteristike
 3. Uzroci kriza
 4. Kako to popraviti?
 5. Pogreške
 6. Savjet psihologa

Obiteljski odnosi nisu laka stvar, što često ne može svaki psiholog razumjeti. Ovdje morate analizirati ne samo one okolnosti koje su se pojavile u nekom trenutku u problemima koji su nastali između muža i žene, već i cijelu povijest njihovog odnosa. I trebate početi, najvjerojatnije, od vremena međusobne ljubavi. Odatle najčešće raste korijenje. Počeli smo krivo stvarati naše odnose u ranoj fazi formiranja obitelji - a sada oni ubiru prednosti.

Na čemu se grade obiteljski odnosi?

Temelj svakog zdravog ljudskog odnosa je povjerenje, poštenje i međusobno poštovanje. Te se kvalitete ili njihova odsutnost posebno zorno očituju u obitelji - bez njih neće dugo trajati. Naravno, mlade spaja ljubav. Ako je njihova ljubav nezainteresirana i bezuvjetna, onda će to biti glavni čimbenik koji drži obitelj na okupu i pomaže proći kroz sva iskušenja.

Vrste i njihove karakteristike

Psihologija obiteljskih odnosa identificira sljedeće glavne vrste obiteljskih odnosa:

 • Affiliate - mogu se nazvati i suradnjom, kada se odnosi grade pod ravnopravnim uvjetima. Najljepša i najstabilnija vrsta veze.
 • Natjecanje - potpuno zdrav način odnosa, kada se supružnici natječu u postizanju zajedničkih ciljeva, uz uvjet da među njima ostane dobra volja. Inače se mogu razviti u rivalstvo.
 • Natjecanje - očituje se u želji supružnika da međusobno dominiraju.U ovakvom tipu odnosa partnerima je teško doći do konsenzusa oko zajedničkih interesa, nego je svakom stalo do svojih. To uvelike podriva obiteljsku koheziju.
 • Antagonizam - Oštra konfrontacija između partnera, izrastanje iz natjecateljskih odnosa. Takva obitelj opstaje samo iz uvjerljivih vanjskih razloga, iznutra je ništa ne spaja, odnosi idu prema prekidu.

Osim klasičnih tipova međuljudskih odnosa, u obitelji postoje i odnosi koji se temelje na igri ljubomore, šutnje, prilagodbe. Šutnja je kad svo nezadovoljstvo marljivo šuti samo radi održavanja veze. Postoje situacije kada obitelji postoje na temelju ugovora.

Odnosi smještaja mogu biti različiti. Jedan bračni drug može tražiti zaštitu ili igrati ulogu spasitelja, žrtve ili krvnika. I također vrlo često u ovakvoj vezi, muž se prema svojoj ženi ponaša kao prema slugi ili domaćici.

U ugovornim odnosima prije svega vlada materijalna ili moralna računica. Takvi brakovi temelje se na usmenom ili pismenom sporazumu.

Uzroci kriza

Obiteljske krize najčešće nastaju iz sljedećih razloga.

 • Nerazumna očekivanja s jedne ili obje strane (češće materijalni plan, ponekad duhovni). U takvoj obitelji jedan od supružnika ima jednostrani pogled na odgovornost opskrbe obitelji. Zamišljao je da će ih njihova polovica učiniti financijski bogatijima: osigurati stvari, stanovanje, putovanja i tako dalje.
 • Kontradiktorni pogledi na upravljanje gospodarstvom. Primjerice, muškarac očekuje da će ga, kao i u roditeljskoj obitelji, supruga posluživati ​​u kuhinji, a ona ga, smatrajući ga samostalnim, ostavlja da se sam brine o sebi.
 • Oprečni stavovi o roditeljstvu. Primjerice, u obitelji djevojčice običaj je da roditelji zajedno hodaju s djetetom, a muž smatra da je to majčina briga. To može izazvati zabunu u bračnom paru.
 • Rutina, nedostatak obiteljskih tradicija. Događa se da je u obitelji jednog od supružnika uobičajeno slaviti određene blagdane, provesti ih na poseban način, a za drugu polovicu ove tradicije mogu biti neprihvatljive. Na primjer: supružnik je navikao slaviti praznike u restoranu s prijateljima u bučnom društvu, a njegova supruga voli slaviti u mirnom obiteljskom krugu. Nedvojbeni čimbenici zbog kojih se odnosi pogoršavaju su monotonija i svakodnevni problemi.
 • Razlog krize može se objasniti i činjenicom da su se osjećaji supružnika ohladili. To se može dogoditi kada se odnosi grade na temelju vanjskih čimbenika: dobrog izgleda, materijalne sigurnosti. Ako je duhovna podrška u početku slaba u vezi (nema zajedničkih interesa, hobija, svjetonazora), onda kada se prvi svijetli osjećaji ohlade, u vezi nastaje praznina.
 • Psihološka klima u obitelji također ovisi o emocionalnim karakteristikama supružnika, njihovoj razlici u temperamentu. Ako je jedan od supružnika odmjeren i uravnotežen, a drugi burno reagira na bilo koju sitnicu, tada se prvi može brzo umoriti od emocionalnih promjena drugog.
 • Ponekad se raspad odnosa događa nakon rođenja djeteta u obitelji. Hladni odnosi između supružnika nastaju zbog činjenice da je mlada majka potpuno posvećena brizi o bebi i manje pažnje posvećuje svom mužu. Ili muž potpuno prebacuje odgovornost za dijete na ženu, pa ona jednostavno nema vremena ni za sebe ni za muža.

Dijagnostika kriza u obiteljskim odnosima usmjerena je na prepoznavanje destruktivnih stavova povezanih s načinom komunikacije u određenoj obitelji i brigom za osjećaje jednih drugih, s načinom vođenja kućanstva i odgoja djece, sa slikom obiteljskog slobodnog vremena, kao i s odgovornošću. za materijalno uzdržavanje obitelji. I još jedna važna točka u obiteljskoj dijagnostici je sposobnost partnera da prihvate jedno drugo.

Kako to popraviti?

Sljedeće radnje mogu pomoći u obnavljanju poremećene atmosfere između članova obitelji.

 • Prvo, trebate preispitati svoj stav prema braku: ako je on materijalistički ili je vaš brak pod ugovorom, onda ne biste trebali očekivati ​​duboke osjećaje i predanost od svog partnera. Pokušajte zajedno s njim izmijeniti svoj sporazum u opću korist.
 • Pojasnite: tko je od vas odgovoran za glavni dio kućanskih poslova, tko je odgovoran za materijalnu sigurnost. Kako bi se supružnici bolje razumjeli, trebali bi rasporediti uloge, odlučiti tko je odgovoran za koje područje kućanskih, društvenih i financijskih obaveza.
 • Neka vaša srodna duša radi ono što volite, hobi. Nemojte joj uskratiti priliku da ponekad bude sama - to je normalna želja. I također dopustite sebi da ponekad budete sami.
 • Znajte slušati svog partnera, dopuštajući mu da priča o nečemu važnom ili izrazi vrijednost. Iskrena komunikacija pomoći će da se otopi led nesporazuma među vama.
 • Ponekad će vam stavljanje u kožu svog muža ili žene pomoći da ga bolje razumijete i prihvatite njegove osjećaje.
 • Vodite računa o svojim potrebama. Nemojte potiskivati ​​svoje zdrave interese da biste zadovoljili svog supružnika. Nezadovoljstvo može dovesti do depresije ili iritacije.
 • Planirajte zajednički odmor, započnite obiteljske tradicije. To će pomoći u održavanju skladnog odnosa ne samo između muža i žene, već i između roditelja i djece.

Kako bi se muž trebao ponašati prema svojoj ženi?

Muž se uvijek mora sjetiti da je suočen sa ženom. I unatoč tome što radi ravnopravno s njim ili čak obavlja neke muške dužnosti, u svojoj duši ostaje krhka i ranjiva, a muški zadatak je zaštititi njezinu krhkost. Može biti “jako duboko” i ona sama može prestati osjećati svoju ženstvenost, ali za obiteljsku sreću vrijedi se potruditi.

 • Govorite joj češće ljubazne riječi, samo neka budu iskrene, stvarne. Samo nemojte suzdržavati svoje nježne osjećaje dok jesu. Nemojte se bojati potrošiti se. Ljubav ima svojstvo radosti – dala je iskru topline, a zauzvrat plamen ljubavi. Odnosno, žene su vrlo osjetljive na očitovanje stvarnih osjećaja i uvijek na njih živo reagiraju.
 • Iz istog razloga zbog kojeg je vaša supruga prvenstveno žena, ponudite se da preuzmete neke od njezinih obaveza. Možete šetati s djetetom dok obavlja kućanske poslove, kupovati namirnice na povratku s posla, pripremati doručak, pospremati stol ili bilo što, ovisno o vašem obiteljskom načinu života.
 • Slušajte stanje duha svoje srodne duše: možda ona želi biti sama, ili, obrnuto, niste puno zajedno.
 • Samo se češće stavljajte u poziciju supružnika. Gledajući situaciju izvana, možete je dobro vidjeti i vidjeti ono što niste vidjeli sa svoje pozicije.

Kako promijeniti ženu?

U suvremenom svijetu nije rijetkost da žena preuzima muške uloge: ona vodi organizaciju, vodi kućanstvo, vodi muža. Mnogi muškarci pokušavaju zadržati ili vratiti svoje dužnosti i sukobi često nastaju na toj osnovi.

Stoga, da bi održala sklad u obiteljskim odnosima, prva stvar koju žena treba jest promijeniti svoje uloge iz muške u žensku.

 • Neka vas muž brine, a ne obrnuto.
 • Preispitajte svoj stav prema kućanstvu - čistoća i udobnost u kući su prerogativ žene, a popravak i preuređenje zahtijevaju mušku snagu.
 • Čuvajte se, čak i dok ste na porodiljnom dopustu. Muškarci su inspirirani ljepotom.

Općenito, žene bi trebale naučiti više vjerovati svojim muževima. Neka sudjeluje u odgoju djece. Ne sumnjajte u njega, ako je zdrava osoba - snaći će se, jer ste mu se povjerili.

Neka riješi obiteljski život i probleme slobodnog vremena. Čak i ako vam se čini da će sve učiniti krivo. Uostalom, obitelj je za muškarca, kao i za vas, mjesto gdje se želite manifestirati, stvoriti nešto novo, donijeti nešto korisno od sebe.

Naučite razumjeti raspoloženje svog suputnika i ne ometajte njegovu želju da se ponekad prebaci i ode u ribolov.Ne uskraćujte sebi svoje zdrave interese i hobije.

Obitelj se sastoji od dvije polovice, tako da svaki partner u njoj osjeća svoju punu vrijednost i ispunjenost.

Pogreške

Česta obiteljska pogreška je prebacivanje odgovornosti na supružnika ili okolnosti. Partner ne želi priznati svoje pogreške, već, manipulirajući, naglašava pogreške svog suputnika.

Razmotrimo i druge pogreške.

 • Nedostatak usklađenosti između supružnika. Ako inzistirate samo na sebi - to neće pomoći u rješavanju problema, već će samo povećati udaljenost između vas.
 • Samopožrtvovnost supružniku, poslu, djeci. Kada se netko žrtvuje, to mu daje privremeno zadovoljenje njegove potrebe za priznanjem. A kad priznanje prođe, dolazi nezadovoljstvo.
 • Usmjeravanje samo prema materijalnim kriterijima. Ta se pogreška može očitovati kako u stalnoj želji za većom zaradom, tako i u stalnim razmišljanjima o poslu, što dovodi do otupljivanja osjećaja i "mehaničkog" odnosa prema članovima obitelji.
 • Nametanje svoje volje partneru. Takva pogreška je pošast modernih odnosa, ne samo u obitelji. Ovaj stav je pokušaj da izbrišete jedinstvenost svog partnera, da ga izjednačite sa svojim standardima.
 • Pogrešna zamjena uloga: muškarci pokazuju pasivnost, oslobađaju se odgovornosti za materijalnu i duhovnu komponentu obiteljskog života, dok žene, naprotiv, preuzimaju tu odgovornost.

Jednostrano donošenje važnih odluka također je pogrešan stav onih koji svoje mišljenje smatraju jedino ispravnim i ne uvažavaju mišljenje svog partnera. Vjerojatno će pozicija takve osobe u dijalogu biti na prvom mjestu (pametniji je od svih ostalih).

Savjet psihologa

Iznad su bili savjeti kako poboljšati obiteljske odnose i što bi muškarac i žena trebali učiniti za to. Ali posao na jačanju obitelji tu ne prestaje, zdravi odnosi rezultat su svakodnevnog rada svakog od članova obitelji. Za one koji su spremni potruditi se održati obiteljsku sreću dat je opis dobre atmosfere podrške u kući i savjeti za njeno održavanje.

 • Dopuštajući biti. Ova globalna karakteristika se odnosi na širok raspon aspekata odnosa između supružnika. Pustite voljenu osobu da se osjeća i misli kako želi, neka radi što zna, neka radi što zna. A onda, zauzvrat, također ćete dobiti dopuštenje da budete - to će stvoriti sklad u vašoj obitelji.
 • Uzajamno poštovanje. Ova točka je nastavak prethodne. Poštujte misli, osjećaje, postupke partnera – to je ono na čemu se temelji odnos u obitelji i jedan od uvjeta njegove stabilnosti.
 • Podržite jedni druge. Malo fizike: stol sa slomljenom nogom postaje nestabilan i pada na jednu stranu. Takva je i priroda odnosa: u nedostatku podrške bilo kojeg dijela koji ga podržava – supruge ili muža – struktura (obitelj) postaje nestabilna. Uzdržavanjem svog supružnika pridonosite sigurnosti svoje zajednice.
 • Iskrenost i otvorenost. "Moj dom je moj dvorac". Značenje ove izreke nije samo u međusobnoj zaštiti i podršci članovima obitelji, već i u prilici da budete otvoreni, istiniti, takvi kakvi jeste. Naravno, to nije jednostrana potreba za prihvaćanjem, već i sposobnost prihvaćanja iskrenosti svog partnera.
 • Zajednička želja za razvojem odnosa. Razvoj odnosa počinje samorazvojom. Stoga supružnici koji teže harmoniji u obitelji ne čekaju da se partner promijeni, već počinju od sebe. Nakon toga, druga polovica će pokušati držati korak s njim na putu formiranja najboljih kvaliteta u sebi.

Za ispravan odnos između muža i žene pogledajte sljedeći video.

bez komentara

Moda

ljepota

Kuća