Bazen

Hamam pravila

Hamam pravila
Sadržaj
 1. Što ponijeti sa sobom?
 2. Koliko često možete posjetiti?
 3. Kako ga pravilno koristiti?
 4. Preporuke za postupak

Hamam je jedna od vrsta kupki poznatih u cijelom svijetu. Možete se okupati u parnoj kupelji u turskoj kupelji ne samo u istočnom odmaralištu. Imala je obožavatelje u Europi i Rusiji, gdje su se slični parovi također počeli susresti. Osim poduzimanja higijenskih postupaka, u Turskoj je posjet hamamu često popraćen sastancima s prijateljima ili rodbinom. U društvu se provodi gotovo cijeli dan, uz poštivanje određenih pravila i tradicije.

Turska kupelj razlikuje se od ruske po vrlo visokoj vlažnosti i nižim temperaturnim pokazateljima., što je čini mekom, udobnom, nježnom u odnosu na druge vrste sauna. U domaćoj parnoj sobi temperatura suhog zraka može doseći 70 ili 80 stupnjeva, u turskoj - red veličine niže. Osobama koje boluju od kardiovaskularnih bolesti nije zabranjen dolazak u hamam, samo je njihova prisutnost u dvorani s relativno visokim temperaturama ograničena na pola sata. Ova kategorija ljudi ne može posjetiti rusku kupelj.

Što ponijeti sa sobom?

Za posjet hamamu nisu potrebni posebni dodatni predmeti (kao što su metle, šeširi), koji su atributi ruske parne sobe. Sve što je potrebno daje se u samoj turskoj kupelji. Međutim, nakon proučavanja pravila posjeta, možete shvatiti da se potpuna golotinja u hamamu ne potiče, pa će za prikrivanje možda biti potreban kupaći kostim ili sarong.

U kupalištu posjetiteljima se daju posebne drvene papuče (kolači), ali oni koji su nestandardne veličine ili oni koji radije koriste samo osobne stvari mogu ponijeti cipele za kupanje. Isto vrijedi i za ručnike: pratilac će svakako dati jednu za tijelo, a drugu (veliku) da prekrije klupu na kojoj morate ležati... Oni koji žele imati personalizirani ručnik mogu ga ponijeti sa sobom. Ako trebate osobni gel za tuširanje, trebali biste ga uzeti i od kuće.

Kao što je već napomenuto, u turskoj kupelji često provode cijeli dan u društvu s prijateljima. Kako ne bi ostali gladni, posjetitelji sa sobom donose lagane zalogaje koje se mogu konzumirati u posebnoj prostoriji. Radnici saune posjetiteljima nude čaj ili druga pića.

Koliko često možete posjetiti?

Učestalost posjeta turskoj kupelji i vrijeme koje treba tamo provesti ovisit će o zdravlju, tradiciji, slobodnom vremenu i osobnim željama. Ako uzmemo prosječnu brojku, tada će biti dovoljno jednom tjedno. Muslimani vjeruju da hamam čisti dušu i tijelo, pa muž pušta ženu jednom tjedno u kupalište bez nepotrebnih uvjeta.

U Harareteu mogu boraviti početnici i osobe slabog zdravlja (najtoplija soba u kadi) od 30 minuta do sat vremena, sa sljedećim posjetama, vrijeme se može povećati. U ostalim prostorijama nema vremenskih ograničenja.

Ako slijedite stare turske tradicije, tada muškarci mogu posjetiti hamam od zore do podneva, a žene od podneva do zalaska sunca. Danas, kada se muškarcima i ženama mogu osigurati različite prostorije, nije potrebno pribjeći ovoj tradiciji. Na učestalost posjeta turskoj kupelji utječu i postupci masaže, koje se preporuča provesti nakon određenog vremenskog razdoblja.

Kako ga pravilno koristiti?

Za orijentalne stanovnike kupka je povezana s abdestom, čistoćom tijela i misli. HKako bi iskustvo posjeta hamamu ostalo ugodno, potrebno je naučiti određena pravila ponašanja.

 • Nemojte žuriti, ne sekirajte se, opustite se, iskoristite priliku da razmislite o mudrom i vječnom.
 • Nemojte biti potpuno goli, pokrijte tijelo ručnikom ili sarongom.
 • Sat ili sat i pol prije posjeta kupelji ne biste trebali jesti, kako ne biste doživjeli napade mučnine.
 • U hamam morate doći trijezni i ne uzimati alkohol tijekom cijelog posjeta.
 • Prije nego što sjednete ili legnete na kamenu klupu, morate odložiti ručnik. To se radi ne samo iz higijenskih razloga, već i radi zaštite tijela od dugotrajnog izlaganja vrućem kamenu.
 • Tijekom postupaka masaže preporuča se držati noge podignute iznad površine.
 • Nakon završetka masaže i potpunog opuštanja nemojte naglo ustajati s klupe, to može dovesti do vrtoglavice.

Da biste pravilno koristili tursku kupelj, također morate znati njezinu strukturu, od kojih se soba sastoji. Tada postaje jasno što se može učiniti u svakom od njih. Hamam je podijeljen u tri velike prostorije.

 • Jamekan. Prva soba u koju posjetitelj ulazi. U njemu se nalaze blagajne za plaćanje usluga. Ovdje možete ostaviti svoju gornju odjeću. Prema turskoj tradiciji, ovu prostoriju krasi mala fontana.
 • Sogukluk. Ova pripremna soba nije prevruća, ne prelazi temperaturu ljudskog tijela. Tu se nalaze tuševi i toaleti.
 • Harareth. Treća dvorana izravno je povezana s kupalištem. Temperatura okoline je 50-60 stupnjeva, a vlažnost se održava na 100%. Sadrži kamene klupe, često od mramora ili oniksa, na kojima možete sjediti ili ležati. Ako je soba obdarena velikim prostorom, u sredini se postavlja chebek-tash. Turci ga zovu „trbušni kamen“, to je kameni stol za wellness masaže. U dvorani se nalazi i kurna - poseban sudoper koji prima toplu i hladnu vodu. Posjetitelji ga zahvate bakrenim kutlačama i prelije po potrebi.

S bazenom

Postoje dvije vrste bazena u hamamu:

 • uređaj nekih velikih harareta uključuje plitak, ali prostran bazen: u njemu se nitko ne kupa, služi samo za održavanje vlažnosti u prostoriji;
 • drugi bazen je funkcionalan, u njega se uranjaju nakon masaže kako bi se zatvorile isparene pore i okrepile nakon opuštajućih postupaka.

Uz masažu

Možete samo doći u hamam da se operete, posjetite Jamekan i Sogukluk - bit će jeftinije i brže. Ali ako vam je potreban prošireni program, zbog kojeg idu u turske kupelji, računajte na postupak s masažom.

Preporuke za postupak

Ako morate proći kroz potpuni ritual posjeta orijentalnoj kupelji, morate zapamtiti da su sve radnje i postupci razvijeni stoljećima i ne biste ih trebali kršiti radi stjecanja zdravstvenih koristi.

Tako, u jamekanu posjetitelj ostavlja odjeću u svlačionici, sa sobom nosi izdati kupaći pribor i odlazi u sugukluk... U ovoj prostoriji održava se niska ugodna temperatura od 30-35 stupnjeva, ovdje biste trebali provesti najmanje 20 minuta za potpunu aklimatizaciju. Tu se također tušira, što pomaže da se pore oslobode prašine i prljavštine, da se tijelo pripremi za daljnje zahvate.

Za one koji su se tek došli oprati, posjet kupatilu završava u ovoj prostoriji. Oni koji su odlučili ostati i proći puni tečaj zdravlja i čišćenja trebali bi otići u sljedeću dvoranu, glavnu za posjetitelje - hararet.

Sjedeći na kamenoj klupi u prostoriji s temperaturom od 50 stupnjeva i visokom vlagom, možete dobro ispariti cijeli mišićni sustav. Masažer-kuposlužitelj prati posjetitelja, a kada je potpuno spreman, prelazi na sljedeće postupke.

 1. Cijelo tijelo se pilingira pomoću kese rukavice od grube kozje dlake ili kokosovih vlakana. Temeljito čisti kožu od mrtvih keratiniziranih čestica, a istovremeno oslobađa pore. Isti postupak poboljšava cirkulaciju krvi.
 2. Očišćenu kožu pripremamo za masažu sapunastim uljima. Poslužitelj u pamučnoj vrećici ručno muće neobičan crni sapun s uljem breskve, masline ili argana. U nekim se saunama koristi generator pjene sapuna, što omogućuje mehanizaciju ručnog rada. Posjetitelj se vrlo brzo pokrije bujnom kapom vode od sapunice. Uz pomoć masaže s površine kože uklanjaju se ostaci keratiniziranih čestica.
 3. U sljedećoj fazi predlaže se proći postupak omatanja. Posjetitelja premazuju mješavinom ljekovite gline, morske soli, maslinovog ulja i meda, umotaju u ručnik. Dvadeset minuta kasnije se tušira.
 4. Nakon masaže i kozmetičkih tretmana, možete se opustiti u predvorju.
 5. U posljednjoj fazi nudi se još jedna masaža s aromatičnim uljima. Ovaj postupak zateže i pomlađuje kožu, poboljšava metabolizam stanica.
 6. Nakon opuštanja, istuširajte se toplom vodom ili umočite u bazen.
 7. Nakon prolaska svih higijenskih i wellness postupaka, posjetitelji odlaze u sobu za opuštanje, gdje možete razgovarati s prijateljima, nešto prigristi, popiti nekoliko šalica čaja. Nakon kupke tijelo će morati obnoviti ravnotežu vode.

Ne morate putovati u Tursku da biste posjetili hamam. Orijentalnu kupku možete potražiti i u velikim sportskim klubovima. Primijećeno je da se nakon treninga i teškog fizičkog napora boravkom u turskoj kupelji brzo vraća snaga. Kamen u kombinaciji s vrućom parom djeluje opuštajuće na mišićni sustav.

    Turski se hamam razlikuje od ostalih kupališta u svijetu posebnim orijentalnim okusom, postojanim mirisom tamjana i vrstom glazbe koja zvuči tijekom cijelog posjeta. Često kupači koriste slanu maglu. Stvaraju ga uz pomoć posebne opreme, zahvaljujući kojoj se u zrak diže ljekoviti fino raspršeni oblak slane otopine. Sve to na hipnotički način zaljubljuje se u orijentalnu kupku.

    Nakon kratkog vremenskog razdoblja, tijelo sugerira da je vrijeme da ga ponovno posjeti.

    Što je hamam, pogledajte u nastavku.

    bez komentara

    Moda

    ljepota

    Kuća